Summi1
Summit2

Domaći proizvodi "U prolazu"

PREDSTAVLJAMO

Srbija

25.04.2024

Vođena svojom znatiželjom za stalnim isprobavanjem novih ukusa i sa namerom da manje poznate domaće proizvode učini bliže široj potrošačkoj publici, Aleksandra Grubin je prošlog avgusta otvorila svoj koncept dućan "U prolazu". I kako i samo ime kaže, za sve one koji su u prolazu zemunskom Zmaj Jovinom, na broju 13 nabasaće na ovu radnju koja će ih osim zanimljivim srpskim proizvodima, osvojiti i svojom fuzijom ukusa otelotvorenom u sedvičima dana, ali i svojim retro enterijom koji pomalo vraća u bakinu kuhinju.

Priredila: Milica Milutinović, milica@instore.rs

Vlasnica Aleksandra Grubin u svom koncept dućanu "U prolazu"

S obzirom na to da radnja još nije obeležila ni godinu dana rada, naša sagovornica kaže da je razvoj još u povoju. Tim trenutno čine njih četiri zaposlene. 

Ideja za otvaranje ovakve radnje je proistekla iz toga što volim da probam nove stvari i kombinujem ukuse. Prilikom putovanja sam najviše uživala i volela da istražujem različite ukuse i probam nove stvari. Vremenom sam shvatila da je i tržište u Srbiji veliko i da nudi široki asortiman različitih proizvoda, koji osim tradicionalnih proizvoda nude i nešto novo, malo neobičnije i možda modernije. Takođe je prilično teško doći do tih proizvoda, pogotovo kada su u pitanju prozvođači iz manjih mesta. Njihova zastupljenost na tržištu je, prema mom mišljenju, nedovoljno vidljiva. Tako da "U Prolazu" prvenstveno okuplja manje proizvođače koji nude kvalitetne proizvode i čini ih vidljivijim i dostupnijim na tržištu, objasnila nam je vlasnica radnje "U prolazu" Aleksandra Grubin

U lokalu se osim prodaje, bave i pripremanjem sendviča od „hlebića“ koje same mese u radnji i od proizvoda koje u radnji nude. Na taj način nude kupcima mogućnost da probaju proizvode i kombinacije ukusa, pre nego što se odluče za kupovinu nekog od njih.

Bez obzira što je moja prvobitna ideja bila prodaja domaćih prozvoda, a sendvič vid degustacije toga, pokazalo se kao nešto što je ljudima interesantno. Pošto ne postoji mogućnosti biranja sastojaka, nego je sve osmišljeno po principu „sendvič dana“, naši gosti probaju namirnice koje ne bi bile njihov izbor i na taj način otkrivaju nove ukuse. I neretko se dešava da nakon probanja onoga, što su mislili da ne vole, ipak se vraćaju baš po te proizvode. Što je na kraju i cela poenta našeg "U Prolazu" - da se ljudi upoznaju sa novim ukusima i stvarima koje se proizvode kod nas, dodaje naša sagovornica.

U radnji trenutno imaju oko stotinak proizvoda, a selekcija se vrši prvenstveno prema kvalitetu prozvoda, a nakon toga prema ponudi proizvođača, mogućnosti redovne isporuke i kontinuiteta kvaliteta. Za sada su to različite vrste slatkih i slanih namaza, začini, soseve, sirevi, sušeno meso, testenine, granole, čajevi, sokovi. Napominju da je u planu i proširivanje asortimana. 

Proizvodi koji su se pokazali zanimljivi našim kupcima su organske paštete od pilećeg i svinjskog mesa, sa konjakom, vinom i začinima, kao i namazi od sremuša, tikvica, brokolija i spanaća. A ja lično, osim toga, bih izdvojila crni i beli luk (beli luk koji je prošao proces fermentacije), čatni od crvenog luka, namaz od maline i habanera, džem od pomorandže, kaže nam Aleksandra.

Dodaje da bi za sad volela da proširi ponudu čajeva, prirodnih sokova i proizvoda od suvog mesa. A što se tiče prozvoda, koje nema u radnji i koje ima u planu da uvede u budućnosti, su mlečni proizvodi tipa jogurt, kajmak, mladi sir, kao i neke vrste slatkiša, čokolada prvenstveno.

Ona iz svog iskustva može da kaže da sve veći broj ljudi voli da pojede i ceni da kupi nešto što je kvalitetnije i ukusnije. Misli da je promocija i dostupnost ovakvog vida proizvoda veoma bitna u osvešćavanju ljudi. Oni pokušavaju da to urade i kroz svoje marketing aktivnosti na Instagramu. 

Aleksandra nam otkriva i da trenutno nije u planu otvaranje nove lokacije, ali vid povećanja asortimana definitivno jeste. Takođe razmišljaju o uvođenju slatkih varijanti degustacije proizvoda, što će definitivno u budućnosti sprovesti u delo.

Foto: Aleksandra Grubin/U prolazu