IN STORE  in your country  
SRBIJA
Srbija
03.12.2021.

PREDSTAVLJAMO

Beogradska kraft pivara Salto - od početaka do svetske nagrade

Tragom vesti da je beogradska kraft pivara Salto nedavno na jednom od najvećih svetskih takmičenja dobila priznanje za svoje Salto Stout pivo, zainteresovali smo se da čujemo priču o pivari od njenih početaka i kako se kretala tom stazom uspeha.

Pivara Salto počela je sa radom 2015. godine u Beogradu i od tada kontinuirano ulaže u najsavremeniju opremu i neiscrpno tehnološko znanje u cilju pronalaženja novih ukusa piva. U proizvodnom pogonu postoji kapacitet za proizvodnju na godišnjem nivou 600.000 litara piva, koja su dostupna širom Srbije. Trenutno proizvode pet vrsta Salto piva koja imaju u ponudi tokom cele godine, a to su Pale Ale, Belgrade IPA, Lager, Wit i Stout. Ono što im predstoji kao sledeći korak je, kako iz pivare napominju, da nastave sa sezonskim pivima i specijalnim pivima koja bi proizvodili povremeno.

Salto piva se mogu naći na rafovima određenih Mercator, Idea, Roda, Maxi i Tempo prodavnica. Osim toga, prisutni su i u velikom broju ugostiteljskih objekata širom Srbije, kao i manjim prodavnicama poput: Pivski zabavnik, Mazut Beershop, Dado market, Buba Marketi, Nin Pančevo, Simke market, Lufi market i drugi.

Prvi proizvod nam je bio Salto Pale Ale, jako zahmeljeno pivo sa američkim aromatičnim sortama. Taj proizvod nas je i proslavio i ostao je vodeći proizvod u našem portfoliju. To je pivo po kojem nas pivopije prepoznaju i to je prvo pivo koje dajemo nekome da proba, ukoliko nije imao prilike da do tada okusi neko Salto pivo, ispričao nam je Goran Milošević, direktor ove pivare.

Prema njegovim rečima, iako im do sada nije bio primaran cilj izvoz, imali su prilike da izvoze u Englesku, Švajcarsku, Francusku i Sloveniju i ta saradnja je ostvarena nakon inicijative saradnika iz ovih zemalja: Bilo nam je važno da kao startup postavimo jake temelje za dalji razvoj, pa nam je cilj bio da gradimo sistem unutar pivare, kako bi rast posle mogao da se isprati bez gubitka kvaliteta i problema koji mogu nastati ukoliko se to uradi ishitreno. Mislim da smo sada dovoljno zreli kao firma da se fokusiramo na izvoz i da možemo biti odličan partner uvoznicima iz inostranstva.

Kada smo ih pitali o samim počecima i o tome koliko je teško bilo opstati tada kada je kraft pivska scena tek bila u začecima, a koliko je danas to težak zadatak, naš sagovornik nam je iskreno odgovorio: Šest godina nije toliko dug period za nov proizvod da se stabilizuje na tržištu. Stvari se svakako jesu promenile na bolje, kao i želje kupaca da popiju kvalitetnije, zanimljivije pivo. Za kraft scenu kod nas i dalje možemo da kažemo da je mlada. Potrebno je vreme da se promeni slika kakva je do sada pravljena o ovom piću, na jedan bazičan način, koji ne ostavlja prostora da pivo može biti vrhunski, kvalitetan proizvod. Osim Salta, tu su i druge srpske kraft pivare da zajedno pomognemo u edukaciji tržišta i ponudimo ljudima bolji izbor piva, a pivopije će same odlučiti i prepoznati. U to sam siguran. Svaki sledeći nivo poslovanja stvara i drugačije izazove. Teško je reći da li je teže kada se počinje ili sada. Najbitnije je istrajati i ne menjati pristup prema poslu i održavati kvalitet. Nijedan posao nije lak kada se teži vrhunskim rezultatima i zbog toga, da biste istrajali i izdržali sve što vas čeka, morate zaista da uživate u poslu koji radite. Od samog starta smo imali odlične reakcije na Salto piva i siguran sam, da bez takvog iskrenog, direktnog kontakta i podrške kupaca ne bismo postigli rezultate zbog kojih smo sada ponosni svi u Pivari Salto.

Ne izbacujemo tako brzo nova piva, poklanjamo više pažnje razvoju proizvoda i mislim da možemo reći da svako pivo koje smo izbacili postaje klasik u svojoj vrsti piva.

Što se tiče planova za budućnost, to su proizvodnja novih piva, usavršavanje tehnologije, povećavanje trajnosti svežine svih proizvoda i sve ono što je naizgled nevidljivo van okvira Salto Pivare, a utiče na povećanje krajnjeg kvaliteta. Idemo korak po korak. Takav pristup smo imali od starta i držimo se toga. Koliko god pivo bilo dobro, uvek postoji prostor za usavršavanje. Ne izbacujemo tako brzo nova piva, poklanjamo više pažnje razvoju proizvoda i mislim da možemo reći da svako pivo koje smo izbacili postaje klasik u svojoj vrsti piva. To nam je i bio cilj, rekao nam je Milošević.

Nagrada za Salto Stout

Što se tiče nagrade o kojoj smo ranije pisali, da podsetimo samo, na najvećem takmičenju World Beer Awards u Londonu, u konkurenciji više od 3.000 piva iz 52 zemlje, Salto Stout pivo osvojilo je nagradu za najbolje pivo u ukupnom plasmanu cele kategorije crnih piva, dok je istoimeno pivo na prvom mestu i u kategoriji crnih piva sa dodatkom ovsenih pahuljica.

Povodom ovog priznanja, Milošević je tada izjavio: Velika je čast pre svega naći se u konkurenciji 52 zemlje i osvojiti prvo mesto. Veoma smo zadovoljni, jer su ove nagrade samo potvrda dugogodišnjeg pažljivog pristupa i posvećenosti u pronalaženju novih ukusa piva. Srbija je pojavom kraft piva polako počela da menja odnos prema ovom piću. U vreme kad smo mi počinjali, gotovo je bilo nemoguća misija pronaći drugačija, zanimljivija piva koja nisu klasični, industrijski lager. Nije lako napraviti ukus piva koji je drugačiji, da bude bez dodatnih aroma i začina, da nema puno alkohola, a opet da ima punoću i da bude zanimljivo. Drago nam je što sa novim ukusima pravimo male promene u dosadašnjem načinu razmišljanja o pivu i kojima otvaramo novu epohu beskonačnog istaživanja u pivskim ukusima.

Na najprestižnijem takmičenju na svetu bilo je više od 200 sudija koji su degustirali na testu na kojem nisu znali koje pivo piju, već su samo imali uzorke piva koji su bili označeni brojevima, davali su ocene i po završetku je tek mogao da se vidi ukupan broj bodova koje neki proizvod ostvari i na taj način se i rangirao. Time je uspeh beogradske kraft pivare još značajniji. Salto Stout pivo lansirano je u februaru ove godine, dok je razvijanje recepta trajalo oko dve godine.

Nije jednostavno osmisliti novi ukus piva, to je proces koji zahteva određeno vreme i u kojem prototip prolazi kroz nekoliko faza do one finalne, kad smo sigurni da smo proizveli ono što nam je bila početna vizija. Veliki izazov bio je da osim četiri osnovna sastojka koji se nalaze u pivu, naš novi ukus ne sadrži dodatke poput vanile, čokolade, kokosa. Utisci koje smo dobijali u različitim fazama pronalaženja najboljeg ukusa, bili su potvrda da smo pronašli proizvod koji se izdvaja od drugih, potvrđuje naš sagovornik.

Izvor: InStore
Foto: Pivara Salto

-