Summi1
Summit2

Barry Callebaut širi poslovanje u jugoistočnoj Evropi

Srbija

19.04.2019

Nova najmodernija fabrika biće izgrađena u Novom Sadu i očekuje se da bude otvorena 2021, sa početnim proizvodnim kapacitetom većim od 50.000 tona godišnje...

Barry Callebaut grupa, jedan od vodećih svetskih proizvođača proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, potpisala je juče Memorandum o razumevanju sa Vladom Republike Srbije i Gradom Novim Sadom o izgradnji svoje prve fabrike čokolade u jugoistočnoj Evropi.

Ovo najmodernije postrojenje će biti smešteno u Novom Sadu, na oko 90 km od glavnog grada Srbije, i planirano je da ima početni proizvodni kapacitet veći od 50.000 tona godišnje.

Predviđeno je da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka). Očekuje se da fabrika počne sa radom 2021. godine.

Antoine de Saint-Affrique, generalni direktor Barry Callebaut grupe, je izjavio: Kompanija Barry Callebaut je u protekih nekoliko godina veoma uspešna u jugoistočnoj Evropi. Novi Sad je savršena lokacija za nas: drugi je po veličini grad u Srbiji, sa prestižnim univerzitetom, što nam omogućava pristup resursima koji su nam potrebni za ostvarenje naših planova. Zahvaljujući novoj fabrici u Novom Sadu, u skladu sa našom strategijom “pametnog upravljanja rastom”, bićemo u mogućnosti da proširimo poslovanje u regionu i snabdevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja. Fabrika će predstavljati regionalni centar iz kog će Barry Callebaut snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope koja beleže veliki rast.

O Barry Callebaut grupi (www.barry-callebaut.com): Sa godišnjom prodajom u vrednosti od oko 6,9 milijardi švajcarskih franaka (6 milijardi evra /7,1 milijardu dolara) u fiskalnoj 2017/18. godini, Barry Callebaut grupa iz Ciriha je vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta – od nabavke i obrade zrna kakaa do proizvodnje najfinijih čokolada, uključujući čokoladna punjenja, dekoracije i smese. Grupa ima oko 60 proizvodnih postrojenja širom sveta i zapošljava raznovrsnu i posvećenu radnu snagu koja broji više od 11.500 ljudi. Barry Callebaut grupa snabdeva celokupan prehrambeni sektor, od industrijskih prehrambenih proizvođača do zanatskih i profesionlanih firmi kao što su poslastičarnice, pekare, hoteli, restorani i ketering. Dva globalna brenda koja ispunjavaju njihove specifične potrebe ovog tržišta su Callebaut® i Cacao Barry®. Barry Callebaut grupa je posvećena cilju da do 2025. godine održiva čokolada postane normativ kako bi obezbedila buduće snabdevanje i veća primanja uzgajivača. Podržava Cocoa Horizonts fondaciju u njenom cilju da omogući održivu budućnost kakaa i čokolade.