U takmičenju u kuvanju učestvovalo je šest tročlanih ekipa koje su činili po jedan kuvar, jedan bloger posvećen pripremanju hrane i jedan učenik kuvarske škole.
Projekat približava i objašnjava ciljeve održivog razvoja kroz hranu. Zadatak je bio da od sezonskih i lokalnih namirnica pripreme po dva jela kojim prikazuju neke od ciljeva Agende 2030 Ujedinjenih nacija.


Namera nam je bila da kroz ”Hranu sutrašnjice” ukažemo na važnost održive hrane i njenog značaja, kako za zdravlje svakog pojedinca, tako i za očuvanje planete. Tokom tri godine ambasada je sarađivala sa Švedskim institutom u nameri da se ideja o zdravom pripremanju hrane proširi i u Srbiji i u regionu. Uspeli smo da probudimo ekološku svest u pripremi hrane u Srbiji, koja je poznata po svojoj hrani, rekao je Juakim Vern zamenik ambasadora Švedske.
Menadžerka projekta ”Hrana sutrašnjice” Birgita Tenander iz Švedskog instituta kaže da je namera bila da se ljudi inspirišu da proizvodnji i konzumaciji hrane pristupe na ekološki održiv način, sa izgrađenom svešću o tome koja se količina hrane baci tokom pripreme obroka. Ona je dodala da je hrana izazovna tema, bez obzira na to da li neko živi u selu ili u gradu i da je ohrabruje činjenica koliko je ljudi u regionu spremno da promeni pristup pripremi hrane zarad zdravlja i očuvanja planete.
Među učesnicima je bio i švedski kuvar Magnus Naes, koji je osmislio vegetarijanski jelovnik za učenike u školama u Stokholmu.
Imali smo glasanje i 70% učenika se izjasnilo za vegetarijansku ishranu jer je održiva, želeli su školu koja je fokusirana upravo na održivost. Izazov i je da radim za osvešćenu decu, da njima pripremam obroke. Većina dece kada ode od kuće kaže da je upravo hrana ta koja im najviše nedostaje. Već sedam godina kuvam za 700 učenika, to je velika odgovornost, ali mi je i drago da su razumeli važnost i raznovrsnost vegetarijanske ishrane. Velika je stvar učiniti da oni cene tradicionalna vegetarijanska jela, makar toliko koliko su cenili jela sa mesom, rekao je Magnus Naes.
Kao rezultat kulinarskog takmičenja ”Cookathon”, ambasada Švedske u saradnji sa Metro HoReCa centrom, objaviće prvi održivi kuvar u kojem će biti predstavljeni recepti za pripremu obroka u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija.