Ta aplikacija, sa skoro 22 miliona korisnika, širom Evrope dnevno spase 100.000 obroka, te se time smanjuje količina otpada od hrane iz samousluga i restorana, a sa druge strane, istovremeno milioni ljudi dođu do obroka po sniženim cenama.

Aplikacija "Too Good To Go", pokrenuta 2016. u Kopenhagenu, koristi se u 13 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, a plan kompanije da je ove godine proširi i na Švedsku i SAD odložen je zbog pandemije.
U osnovi, ta aplikacija je ulaz na tržište viška hrane, ona svakom korisniku prikazuje sve prodavnice, restorane i pekare u njegovoj blizini koje upravo imaju viška namirnica ili obroka, a vidi se i šta očekuju da će imati do kraja dana.
Te namirnice ili obroke korisnik može da kupi preko aplikacije za otprilike trećinu redovne cene i da ih preuzme istog dana kada se prodavnice i restorani zatvaraju.
"Too Good To Go" ima ponudu 40.000 partnera - od velikih prodavnica do malih restorana, pekara i kafea, kaže izvršna direktorka Mete Like.
Da bi se tome pridružila, takva firma plaća administrativnu naknadu od 39 evra godišnje i malu naknadu po svakom obroku prodatom na taj način, a ako niko ne kupi ponuđeni obrok, kompaniji se ništa ne naplaćuje.
Rad aplikacije je složena usluga: u svakoj zemlji 20 do 80 ljudi radi samo na nalaženju restorana i prodavnica koje će ponuditi hranu.
Od marta, aplikacija u proseku dnevno ima 50.000 korisnika i plasira 100.000 obroka koji bi inače bili bačeni jer se ne mogu čuvati do sutradan ili se po propisima ne smeju čuvati.
"Too Good To Go" radi na stvaranju pokreta protiv bacanja hrane u industriji i obroka spremljenih za velike sisteme: kuhinje škola i vrtića, studentske menze, gde je mnogo viška koji svake večeri ode na deponije.
Komapnija je sarađivala s nekim od najvećih proizvođača hrane u Evropi na promeni označavanja datuma na proizvodima pošto svi ljudi ne znaju razliku između oznaka "Rok trajanja" i "Najbolje upotrebiti pre" navedenog datuma.
U SAD se godišnje baci 63 miliona tona hrane
Pit Pirson, direktor Sektora za praćenje gubitka hrane i problema otpada u Svetskom fondu za prirodu (World Wildlife Fund), kaže da je svest o hrani i otpadu posebno važna upravo sada, dok se svet bori s pandemijom koronavirusa.
U SAD se godišnje, naveo je on, mahom iz maloprodaje i kuća, na deponije baci čak 63 miliona tona hrane - 40 odsto ukupne proizvedene količine, i to velikim delom savršeno dobre hrane.
I u SAD je dostupno nekoliko aplikacija koje pokušavaju da smanje bacanje hrane na sličan način kao "Too Good To Go". Većina američkih aplikacija međutim ima veoma mali domet: dve posluju samo u delovima Njujorka i Bostona, a jedna samo na Univerzitetu u Vašingtonu, gde povezuje gladne studente s preostalom hranom iz kafeterije, a na jesen bi trebalo da se proširi na još pet do 10 univerziteta.
foto: pixabay