Summi1
Summit2

Don Don obeležava Svetski dan krofni

AKTUELNO

Srbija

05.06.2020

Kod nas su se krofne odomaćile u vreme Austro-Ugarske, a  najčešče se prave tradicionalno sa džemom od kajsija ili šljiva, posute šećerom u prahu, danas se prave sa raznim dodacima, a jedan od omiljenih je čokolada. 

Kako ističu iz Don Dona čokoladne krofne su najtraženije na našem tržištu, pored tradicionalnih krofni sa kajsija punjenjem koje potrošači takođe vole.

Sladokusci mogu da biraju krofne posute sećerom ili prelivene crnom i belom čokoladom, sa nadevom od kajsije i višnje ili punjene kakaom. U Srbiji, proizvodimo krofne od 2008. godine i pripremamo ih po tradicionalnoj recepturi od sastojaka koji su pažljivo odabrani kako bi se postigla svežina proizvoda. Samo prošle godine u Srbiji je pojedeno više od 10 miliona krofni, što nam govori da su naše krofne slatko zadovoljstvo kome se ne može odoleti, navode iz kompanije Don Don.

Zanimljivosti

Iako je ovaj obožavani kolač od prženog testa ispunjen voćnim, čokoladnim ili vanila kremom nastao u Austriji u 16. veku, varijacije recepta ubrzo su se proširile. Iako evropskog porekla, čuvena krofna postala je “doughnut” i jedan je od najvećih simbola Amerike, dok se u Evropi pak one nazivaju “berliners”. Nacionalni dan krofni ustanovio je 1938. godine misionarski pokret Vojska spasa iz Čikaga, u čast žena koje su služile krofne vojnicima u Prvom svetskom ratu. Prva automatizovana mašina za krofne takođe je nastala u SAD, još 1920. godine, koju je napravio Adolf Levit. U Americi se godišnje proizvede čak billion krofni. Ipak, najveći svetski konzument krofni je Kanada i u toj zemlji se krofne smatraju nezvaničnom nacionalnom hranom. Drugi najveći konzument krofni po glavi stanovnika je Japan, a zatim SAD.
Razlika između američkih i evropskih krofni je, pre svega, to što se prema američkom receptu na sredini krofne nalazi rupa. Ideja za rupu, kako legenda sa polovine 19. veka kaže, potiče od američkog mornara Hensona Gregorija, kome je smetalo to što su ivice krofne fino hrskave, dok je sredina previše masna. Sa rupom u sredini testo je podjednako prženo i hrskavo sa svih strana.