Kompanija navodi da je ovaj potez usmeren ka jačanju kapaciteta za proizvodnju sastojaka, dok se istovremeno smanjuje njen uticaj na životnu sredinu, prenosi FoodBev.
Ova investicija dolazi nakon Arline odluke iz avgusta 2024. godine da preusmeri pogon u Videbæku isključivo na proizvodnju sastojaka, udaljavajući se od ranijeg fokusa na proizvode za dečju prehranu.
Tranzicija naglašava Arlinu posvećenost odgovoru na rastuću globalnu potražnju za specijalizovanim mlečnim sastojcima, posebno na tržištima gde su zdravlje i ishrana od najveće važnosti.
Nadogradnja tornja za raspršivanje očekuje se da omogući proizvodnju šireg spektra specijalizovanih sastojaka, zadovoljavajući raznovrsne potrebe kupaca u različitim sektorima.
Osim poboljšanja proizvodnih kapaciteta, projekat uključuje i sistem za vraćanje toplote, koji je dizajniran da poboljša energetsku efikasnost. Korišćenjem otpadne toplote iz izduvnog vazduha za predgrevanje uvodnog vazduha, postrojenje planira značajno da smanji zavisnost od grejanja parom.
Očekuje se će ovo smanjiti potrošnju prirodnog gasa za približno 4.441 MWh godišnje, čime će kompanija smanjiti emisiju CO2 za oko 900 tona godišnje.
Tehnički radovi na rekonstrukciji tornja za raspršivanje planirani su da počnu u julu 2026. godine, a inicijalne probne proizvodnje da počnu do januara 2027.
Ova investicija je strateški važna i za Arla Foods i za Arla Foods Ingredients. Ona podržava naše planove rasta i omogućava komercijalizaciju još rafinisanijih proizvoda. Uočavamo snažnu i kontinuiranu potražnju za našim sastojcima, a ovom investicijom obezbeđujemo da ćemo imati dovoljne kapacitete i u budućnosti, poručio je Luis Cubel, izvršni direktor Arla Foods Ingredients-a.
Priredila: InStore redakcija
Foto: Arla

