Ove godine se očekuje prinos od 7,3 miliona hektolitara vinskog mošta – čak i manje nego što se očekivalo pre otprilike nedelju dana. Vinski mošt je sveže isceđen sok od grožđa koji se koristi u prvoj fazi proizvodnje vina.
Poslednji put kada su vinari u 13 nemačkih vinskih regiona imali manju berbu bilo je 2010, sa 7,1 milion hektolitara, rekao je portparol DWI Ernst Büscher u Bodenhajmu, u zapadnoj vinskoj pokrajini Porajnje-Falačka.
Ovogodišnji prinos predviđa se da bude sedam odsto manji nego prošle godine i 16 odsto ispod desetogodišnjeg proseka od 8,7 miliona hektolitara.
Nedavno je Savezni zavod za statistiku procenio prinos od oko 8,2 miliona hektolitara za ovu godinu, na osnovu preliminarnih podataka.
Oštar pad se prvenstveno pripisuje znatno manjoj berbi u četiri najveća nemačka vinska regiona – Rajnska Hesen, Falačka, Baden i Virtemberg.
Manje bobice grožđa, ispodprosečni prinosi mošta i, pre svega, intenzivna selekcija grožđa nakon obilnih padavina sredinom septembra doveli su do procenjenog pada berbe od 23 odsto samo u Rajnskoj Hesenu, odnosno skoro 600.000 hektolitara manje u poređenju sa desetogodišnjim prosekom, rekao je Büscher.
Izvor: dpa
Foto: Pixabay