Foto: Plantaže
Milena Peruničić, direktorka vinogradarsko-voćarske proizvodnje, navela je da je, osim većih prinosa, dobijeno grožđe dobrog kvaliteta i zdravstvenog stanja, što predstavlja čvrstu osnovu za vina koja će nastati iz ovogodišnje berbe, prenosi portal RTCG.
Pažljivo planiranje, angažovanje većeg broja sezonskih radnika i posvećen rad naših timova rezultirali su uspehom na koji smo ponosni i koji potvrđuje stabilnost i snagu naše proizvodnje. Berba vinskog grožđa započela je 13. avgusta i ove godine se odvijala u standardnom vremenskom okviru, za razliku od prošle godine, koja je bila među najranijima u istoriji kompanije, rekla je Peruničić.
Prema njenim rečima, ovogodišnja sezona bila je vrlo zahtevna kada su u pitanju klimatski uslovi.
Posebno tokom juna i jula imali smo izražen period suše praćen učestalim vetrom i visokim temperaturama, što je stvorilo ozbiljne izazove za vinograde. Zahvaljujući blagovremenoj reakciji i pažljivom upravljanju vinogradima, očuvan je rodni potencijal, dodala je Peruničić.
U kompaniji su i u ovoj godini, kao standardnu i savremenu vinogradarsku praksu, primenjivali kombinovani model berbe. Deo vinograda bere se mehanizovano, dok se stariji zasadi i vinogradi namenjeni proizvodnji premijum vina beru ručno, kako bi se očuvao maksimalni kvalitet grožđa.
Naše kolege, inženjeri u vinogradu, u saradnji sa tehnolozima u preradi, pažljivo su planirali svaku fazu berbe i prijema grožđa, kako bi se očuvao prirodni potencijal svake sorte. Tako stvaramo preduslove za proizvodnju vina koja će dostojno predstavljati Plantaže na domaćem i međunarodnom tržištu. Rezultati ovogodišnje berbe potvrđuju da Plantaže imaju stručan tim, jasnu strategiju i stabilnu organizaciju, spremnu da odgovori na brojne izazove. Prinosi veći za 30 odsto i kvalitet grožđa kojim smo zadovoljni pokazuju da naš rad daje rezultate, kazala je Peruničić.
Dobri rezultati ostvareni su i u berbi stonog voća. Premašen je godišnji plan, zabeležen rast prihoda i postignuta viša prosečna prodajna cena u odnosu na prošlu godinu. Berba stonog grožđa počela je 17. jula i trajala do 9. septembra.
Kada je riječ o breskvi i nektarini, sezona je bila izazovna zbog vremenskih uslova. Peruničić ističe da su kasni mraz u februaru, kišovit i svež mart i neuobičajeno svež maj uticali na prinos ranih sorti.
Zahvaljujući pažljivoj selekciji plodova i dobroj organizaciji berbe, obezbeđen je najbolji mogući kvalitet, dok je zahvaljujući efikasnom plasmanu i tržišnom pozicioniranju finansijska realizacija breskve uvećana 25 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kvalitet je i ove godine ostao naša najvažnija vrednost, a to je ono što kupci prepoznaju i vrednuju, poručila je Peruničić.
Izvor: eKapija