U okviru ugovora, Mars dobija pristup Pairwise CRISPR alatima, uključujući SHARC enzim. Pairwise Fulcrum platforma obuhvata alate za uređivanje gena, enzime i biblioteke osobina, omogućavajući precizne promene koje otključavaju urođeni potencijal biljke. Ova sposobnost značajno ubrzava razvoj ključnih osobina useva u poređenju sa tradicionalnim metodama oplemenjivanja, omogućavajući aktivaciju ili deaktivaciju karakteristika i fino podešavanje osobina.
Cilj Mars jeste da razvije ovu naprednu tehnologiju oplemenjivanja biljaka kako bi unapredila proizvodnju kakaoa i efikasno se suočila sa poljoprivrednim izazovima.
Krajnji cilj je da se pomogne u rešavanju pritisaka sa kojima se kakao suočava globalno, a koji su posledica klimatskih promena, biljnih bolesti i stresova iz životne sredine, navodi se u saopštenju kompanije.
U Marsu verujemo da CRISPR ima potencijal da unapredi useve na načine koji podržavaju i osnažuju globalne lance snabdevanja. Naš fokus je da transparentno i odgovorno sprovodimo CRISPR istraživanje u oblasti biljnih nauka koje pomaže usevima da se bolje prilagode klimatskim izazovima, bolestima i ograničenim resursima, rekao je Carl Jones, direktor za biljne nauke u kompaniji Mars.
Zadovoljstvo nam je da kompaniji Mars omogućimo pristup našoj Fulcrum platformi za njihove inicijative istraživanja i razvoja kakaoa. Inovacije u oplemenjivanju biljaka imaju potencijal da pomognu u rešavanju važnih poljoprivrednih izazova, i radujemo se podršci Marsovim istraživačkim ciljevima, dodao je Ian Miller, glavni operativni direktor u kompaniji Pairwise.
Ova vest dolazi nakon što je kompanija nedavno pokrenula svoj prvi sveobuhvatni program posvećen zaštiti kikirikija – „Plan za zaštitu kikirikija“, kako bi odgovorila na sve veće izazove u globalnom snabdevanju ovom važnom namirnicom.
Ulaganjem od pet miliona dolara tokom pet godina, Mars će finansirati razvoj otpornijih sorti kikirikija koristeći najnovija genomska istraživanja, kako bi se biljke bolje nosile sa štetočinama, bolestima i nepredvidivim vremenskim uslovima.
Priredila: InStore redakcija