Summi1
Summit2

Slaven Ružić, predsednik Uprave, PIK Vrbovec: Izvoz u Japan važan je poslovni iskorak

Intervju

05.09.2022.

Razgovarala: Jelena Lazarić, jelena@b2bmedia.org

Nakon što je 2006. diplomirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Slaven Ružić zaposlio se u Grupi u kojoj je ostao do danas. Svoj poslovni put započeo je na poziciji asistenta u Strategiji, a nastavio u odseku koji se bavio trgovinom berzanske robe (žitarice, uljarice, ulja, mineralna đubriva, meso…). U PIK Vrbovcu je od 2009. i sa zadovoljstvom se, kako kaže, već gotovo 12 godina razvija zajedno s kompanijom. Od 2009. pa sve do 2019. bio je direktor Prodaje zadužen za sveži asortiman, nakon čega mu je Fortenova grupa poverila vođenje kompanije, što mu predstavlja veliku motivaciju, ali i odgovornost.  

S obzirom na to da ste 10 godina bili direktor Prodaje za sveži asortiman u PIK Vrbovcu, verujem da vam je prethodno poslovno iskustvo dosta pomoglo da se snađete na sadašnjoj poziciji?
Rukovodeće pozicije uključuju brigu o profitabilnosti, unapređivanju i nadogradnji sistema radi konkurentnosti na tržištu, ali i vođenje i motivisanje zaposlenih. Važno je stalno unapređivati vlastita ekonomska znanja i veštine, dok praktična iskustva stičemo kroz svakodnevne poslovne situacije, tokom čitave karijere. Dugogodišnji staž u PIK-u omogućio mi je upoznavanje i razumevanje kompanije kao sistema, što mi je, svakako, bila olakšavajuća okolnost u preuzimanju, a u krajnjoj liniji, i u funkcionisanju na trenutnoj poziciji.  

Koje biste strateške smernice, kojima se vodite, izdvojili kao bitne u trenutnom poslovanju PIK Vrbovca?
Kad su u pitanju meso i mesne prerađevine, PIK Vrbovec je nesumnjivo prva kompanija na tržištu Hrvatske i regiona. Ta liderska pozicija, koju imamo već dugo godina, zasniva se, pre svega, na kvalitetnom upravljanju poslovnim procesima, što je naročito došlo do izražaja u izazovnim vremenima dve ozbiljne uzastopne krize – pandemije i rata u Ukrajini. 

Strateške smernice kojima nastojimo da zadržimo, ali i da razvijamo trenutnu poziciju, ugrađene su u  našu  poslovnu politiku i zasnivaju se na kontinuiranim investicijama i inovacijama, uz istovremenu kontrolu troškova. To je naša formula za konkurentnost. 

Kakav je vaš pogled na proizvodnju u Hrvatskoj? Imate li dovoljno domaćih dobavljača ili tu još ima prostora za širenje, ako da, što mislite da treba preduzeti? S kojih prostora Hrvatske su vaši kooperanti?
PIK sarađuje s više od 100 farmi u celoj  Hrvatskoj, pretežito iz Slavonije, a iz hrvatskog uzgoja otkupimo godišnje više od 350.000 svinja i 3.000 junadi. Od samih početaka, kontinuirano izdvajamo značajna sredstva i aktivno smo uključeni u razvoj domaćeg stočnog fonda. Međutim, domaća proizvodnja svinja je posljednjih nekoliko godina u padu, što se intenziviralo nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. PIK, u ovom trenutku, u klaonici obrađuje 50 posto svinja u Hrvatskoj, a završetkom novog pogona za primarnu obradu svinja, na kojem trenutno radimo, taj će udeo biti dodatno povećan, što će, zasigurno, povoljno uticati na domaću proizvodnju i na širenje kapaciteta. 

Kad je riječ o udelu koji imamo u obradi junadi, on se kreće na nivou od 30 odsto. Činjenica je da broj grla junadi, koja stižu na obradu u PIK stagnira, a razlog je cena. Farmeri, koji se tovom bave na tržištima u inostranstvu, kod plasmana postižu bolje cene nego što je to slučaj s uzgajivačima u Hrvatskoj. Međutim, na drugoj strani, kvalitet mesa domaćih farmi neuporediv je i upravo tu vidimo potencijal rasta i razvoja domaće proizvodnje. 

Najvažniji impulsi promena u prehrambenom sektoru su briga za zdravlje, transparentnost, održivost, praktičnost i tehnologija, kao i ukus i iskustvo. Recimo, usled pandemije je dodatno narasla potreba potrošača za transparentnošću i sigurnošću hrane

Koji udeo u prodaji mesa zauzima sveže meso, a koji suvomesni proizvodi? Koje kategorije biste izdvojili kao perjanice u vašem poslovanju?
PIK Vrbovec zadovoljava više od 40 odsto potreba tržišta crvenog mesa i mesnih prerađevina u Hrvatskoj, a lider smo u svim kategorijama koje proizvodimo: sveže meso, šunke, trajne salame, parizeri od crvenog mesa, mortadele, kobasice za kuvanje i pečenje, kao i naresci. Ipak, a na osnovu povratne informacije koje imamo od potrošača, kategorije na koje smo posebno ponosni su šunke, pakovano meso i naresci. 

Ako gledamo količinu proizvoda, onda je udeo svežeg mesa u prodaji značajno veći od udela koji se odnosi na mesne prerađevine. 

Gde nalazite inspiraciju za nove kategorije? Koji su to najnoviji trendovi koji nam dolaze u mesnu industriju?
Naglasio sam već da su inovacije ugrađene u našu razvojnu strategiju, a stalni razvoj novih kategorija, pre svega, rezultat je osluškivanja potreba naših potrošača, ali i praćenja trendova na drugim tržištima. Uviđamo da dolazi do promena u navikama konzumenata mesa i mesnih prerađevina, i smatramo da je naša odgovornost da pružimo potrošačima proizvode koji odgovaraju njihovim potrebama. Upravo je to motivacija našim stručnjacima koji, ukorak s vremenom, kontinuirano unapređuju postojeće i razvijaju nove proizvode. 

Uostalom, to je i glavni pokretač promena u industriji hrane. Upravo su trendovi ono što oblikuje, transformiše i prilagođava procese proizvodnje i, u krajnjoj liniji, same proizvode. Najvažniji impulsi promena u prehrambenom sektoru su briga za zdravlje, transparentnost, održivost, praktičnost i tehnologija, kao i ukus i iskustvo. Recimo, usled pandemije je dodatno narasla potreba potrošača za transparentnošću i sigurnošću hrane. Takođe, poreklo hrane postaje važnije nego ikada, a tome u prilog ide činjenica da su domaći potrošači izraženo orijentisani prema domaćim proizvodima. 

Koliko vam je važan izvoz i koliko on zauzima u celokupnom poslovanju? Koje zemlje biste spomenuli kao velik potencijal za izvoz vaših proizvoda? Koje kategorije vole ljudi iz drugih zemalja i što im je bitno?
Proizvodi PIK Vrbovca, na brojnim tržištima, prepoznati su kao proizvodi vrhunskog kvaliteta, bilo da se radi o svežem mesu ili prerađevinama. U 2021, izvezli smo svoje proizvode u više od 30 zemalja, s najvećim udelom prodaje na tržištu EU i na susednim CEFTA tržištima. HACCP sistem nam omogućava plasiranje proizvoda i na najzahtevnija tržišta, poput SAD-a i Kanade, što potvrđuje dugogodišnje posedovanje izvoznog broja HR 10.

Izvoz PIK Vrbovca trenutno participira s oko 20 odsto udela u ukupnoj prodaji, ali verujemo da će se taj udeo u narednom periodu dodatno povećavati, što je u skladu s našom strategijom koja je poslednjih godina sve više usmerena na izvoz. 

Asortiman koji plasiramo određenom tržištu pretežno zavisi od specifičnosti pojedinog tržišta, a upravo tim specifičnostima i navikama potrošača prilagođavamo svoj asortiman za svaku pojedinu zemlju.

Izvoz PIK Vrbovca trenutno participira s oko 20 posto udela u ukupnoj prodaji, ali verujemo da će se taj udio u narednom periodu dodatno povećavati, što je u skladu s našom strategijom koja je poslednjih godina sve više usmerena na izvoz

Kakva vam je saradnja s Japanom? Što očekujete od tog tržišta? Koje kategorije su njima bitne?
Japan je jedna od najvećih privreda sveta, ali i jedan od najvećih uvoznika mesa i mesnih prerađevina, stoga su nam očekivanja velika. Izvoz u Japan važan je poslovni iskorak i uvereni smo da se radi o potencijalno značajnom tržištu. Kvalitetna hrvatska junetina bila je prva pošiljka u Japan, namijenjena HoReCa kanalu, međutim, u budućnosti ne isključujemo mogućnost plasmana i drugih naših proizvoda na to tržište. 

Japanci su poznati po tome da dosta pažnje posvećuju baš svakom detalju, te su jako striktni kad je u pitanju kvalitet sirovine, obrada i pakovanje gotovih proizvoda. S naše strane, ispunili smo te izuzetno zahtevne kriterijume, a s druge strane, naišli smo na saradnju koju možemo oceniti kao izrazito korektnu. 

Kako to da su se opredelili za saradnju s vama? Imate li neke veće planove vezane za nastavak i proširenje saradnje s njima?
Proces pregovora, ali i same realizacije, trajao je gotovo sedam godina. Najpre smo u Vrbovcu ugostili Japance koji su nas, pregledavši naše pogone, ocenili kao potencijalne partnere. Usledilo je usklađivanje sertifikata koji garantuju sigurnost hrane, najviše higijenske norme i ostale zahtevne kriterije obrade i proizvodnje junećeg mesa, što je nama, s obzirom na naše uobičajene standarde i kvalitet, bilo očekivano i nije predstavljalo nikakav problem. 

Kako sam već spomenuo, Japan je jedan od najvećih uvoznika mesa i mesnih prerađevina i, upravo zato, na tom tržištu vidimo potencijal. Uz to, taj značajni uspeh PIK Vrbovca sjajna je referenca hrvatskim proizvodima i smatramo da se otvara prostor za širenje izvoznog asortimana u Japan. 

Koliko letnja sezona utiče na prodaju vaših proizvoda? Kakva vam je saradnja s hotelskom industrijom u Hrvatskoj? Što očekujete od sezone?
Sezona zaista ima značajan uticaj na rast prodaje naših proizvoda i zato se za  nju uvek ozbiljno pripremamo. Govoreći u procentima, za vreme sezone prodaja proizvoda našeg narezanog programa i pakovanog mesa poraste za 150 posto. 

Hotelska industrija nas prepoznaje kao pouzdanog partnera, a mi ih verno pratimo već dugi niz godina. U pogledu sezone, naši partneri su optimistični, a samim time i mi u PIK-u. Od početka godine pratimo faktore koji bitno utiču na sezonu i, uprkos svemu, posebno geopolitičkoj situaciji, nadamo se zajedničkom ostvarenju planiranog rasta prodaje i, u krajnjoj liniji, uspešnoj sezoni. 

Kakva su vam očekivanja u poslovanju i prodaji, s obzirom na trenutnu situaciju s koronom?
Od samih početaka pandemije preduzimali smo sve potrebne mere kako bismo osigurali nesmetanu proizvodnju, distribuciju robe do potrošača i izvoz. Kontrola i upravljanje troškovima, posebno u uslovima pandemije, izuzetno su važan činilac organizacije poslovanja. Uz veliki angažman svih naših zaposlenih, spremno smo reagovali na sve izazove i uspeli da zadržimo kontinuitet poslovanja, samim tim i prodaje, a s obzirom na trenutnu situaciju s koronom, očekujemo nastavak pozitivnih trendova. Velik izazov nam predstavlja i drastičan porast cene energenata i repromaterijala s kojima se EU susreće kao posledicom rusko-ukrajinskog sukoba.

Slaven Ružić: Ostanimo optimistični, uprkos izazovima kojima smo izloženi, bilo da se radi o pandemiji, izazovnoj geopolitičkoj situaciji ili drugim problemima, nastalima usled kriza. Nažalost, na neke procese ne možemo uticati, ali uvek se setimo da iza kiše dolazi sunce. Aktuelna situacija od svih nas traži prilagođavanje, što, svakako, nije lako, ali uveren sam da ćemo, zajedničkim snagama, prebroditi ove krize i ponovno se vratiti životu i radu u normalnim okolnostima. 

Kakva vam je saradnja s trgovačkim lancima?
S trgovačkim lancima smo razvili dobre partnerske odnose, što je rezultat svakodnevnih pravovremenih isporuka i servisa naših radnika u prodavaonicama. Poslujemo sa svim trgovačkim lancima, koji su prisutni u Hrvatskoj, a na njihove police plasiramo širok asortiman proizvoda svežeg mesa i mesnih prerađevina.  

Imate li u planu neke nove investicije i u šta?
Investicijski ciklus u PIK Vrbovcu nikada ne prestaje – od 2005. godine do danas ukupan iznos PIK-ovih investicija premašio je 1,2 milijarde kuna. Najvažnije investicije, u poslednjih 15 godina, su rasjekavaonica i pakirnica svežeg mesa, hladnjača za duboko zamrzavanje, skladište svežeg mesa, fabrika trajnih kobasica, pogon za narezivanje i pakovanje, skladište gotove robe, kao i investicije u tehnološku opremu, infrastrukturu i očuvanje okoline. 

Kad je o aktuelnim investicijama reč, svakako, možemo izdvojiti izgradnju novog pogona za primarnu obradu svinja, kao i modernizaciju i obnovu voznog parka, koja će nam omogućiti zadovoljavanje svih potreba kompanije, ali i potreba naših partnera za koje radimo distribuciju u hladnom režimu. Završetak radova na proširenju pogona znatno će povećati naše klaoničke kapacitete. 
Pozicija koju PIK danas ima na tržištu može se zahvaliti upravo kontinuiranim ulaganjima, brojnim inovacijama, savremenoj tehnologiji i modernoj opremi, znanju i zalaganju naših zaposlenih.