IN STORE  in your country  
SRBIJA
Srbija
10.08.2018.

Vršački vinogradi sagradili novu vinariju

Očekuje da će na jesen tu prvi put biti prerađen i lagerovan kompletan rod sa plantaža ovog preduzeća...

Vršački vinogradi, koji od februara 2017. posluju u sklopu sistema Swisslion-Takovo Rodoljuba Draškovića, sagradili su najsavremeniju vinariju u Srbiji, vrednu čak 30 miliona evra. To je, uz ulaganje u obnovu dotrajale mehanizacije i podizanje novih plantaža, dosad najveća investicija u vinarstvu na prostoru stare Jugoslavije.

Kapitalni objekat sagrađen je za samo godinu i po, na ekonomiji usred nepreglednih plantaža vinove loze, sa desne strane puta za selo Mesić. Prostire se na 7.600 kvadratnih metara i podeljen je na pet proizvodnih celina. Veći deo najsavremenije i automatizovane opreme već je instaliran, pa se očekuje da će na jesen tu prvi put biti prerađen i lagerovan kompletan rod sa plantaža ovog preduzeća.

Novi vlasnik je proizvodnju fokusirao na kvalitetna i visokokvalitetna sortna vina, zbog čega se prilikom realizacije ove investicije svakom detalju pridavala posebna pažnja. Samo je u potpuno automatizovanu liniju za punjenje, čiji je kapacitet 4.000 boca na sat, uloženo više od milion evra.

Kako je kazao Aleksandar Ivkov, izvršni direktor podrumarstva u Vinogradima, ispod vinarije se nalazi podrum u kom Vinogradi planiraju da u limitiranim serijama prave sofisticirana visokokvalitetna vina, koja će čuvati u hrastovim buradima. Uz to, najavljuju da će privremeno obustaviti proizvodnju čuvenog banatskog rizlinga, jer žele da i od njega naprave kvalitetniji proizvod.

Vinogradi su u kapitalnu investiciju ušli iako je u vlasništvu firme jedan od najvećih podruma u Evropi, kapaciteta 34,2 miliona litara. Kako kažu za Novosti, bilo im je isplativije da izgrade novi nego da novac ulože u modernizaciju starog objekta, koji je u izuzetno lošem stanju, a šta će sa njim biti, još se ne zna.

Prednost nove vinarije je i to što je, za razliku od stare, koja je u gradu, podignuta među plantažama. To znatno skraćuje transport grožđa i omogućava njegovu bržu preradu, dodao je Ivkov.

Izvor: eKapija

-