IN STORE in your country:
Srbija   Slovenija   Hrvatska   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Nedelja, 19.11.2017 || Da li ste spremni za putovanje kroz svet trgovine budućnosti?  |  Predstavljamo teme i govornike: Digitalizacija - Srbija i tržišta u okruženju  |  Marketing - Prodaja - Upravljanje timom  |  Izašao je novembarski (63.) broj InStore magazina!  |  Dr.Oetker predstavio Slani i Slatki miks  |  Heineken radionica o alkoholu i vožnji  |  Odluka o stečaju SFS-a 21. novembra   |  Whole Foods nudi veća sniženja Amazonovim premijum članovima  |  Fruška gora dobija Hram vina i vinariju  |  Nema rasta bez digitalne strategije  |  Gorenje širi proizvodnju   |  Podrum Vukoje otvara destileriju i uljaru   |  Usaglašen Sporazum Srbije i Turske o podsticanju i zaštiti investicija  |  Tonnies jedan od tri investitora koja su zakupila zemlju u Zrenjaninu   |  Mercator ostvario neto dobit   |  Rast prihoda za Metalac   |  Edukativne radionice Delhaizea i Sekopaka   |  Proizvodnja Argete od danas i u Pensilvaniji  |  Rekordan broj prijava na takmičenje Sempler   |  Gorki list predstavio brend Gor-Chi  |   ||
   

BiH: U Ljubinju jedina fabrika za preradu belog luka na Balkanu

09.11.2017
Jedina fabrika za preradu belog luka na Balkanu otvorena je u Ljubinju u BiH krajem septembra ove godine i već beleži dobre rezultate.

U pogonima fabrike Farmavit nastaje desetak različitih proizvoda od belog luka, i to razne vrste marinada i namaza, te kiseli i sušeni beli luk. Proizvode je već moguće naći na tržištu Bosne i Hercegovine, ali i Srbije i Crne Gore.

Milorad Popara, direktor firme Farmavit, ističe za eKapiju da je u toku i preprema izvozne dokumentacije za Dansku.

Takođe, u pregovorima smo da se naši proizvodi od belog luka nađu i na tržištima Slovenije i Austrije. Cilj nam je da oko 80% proizvodnje izvozimo u EU, najavljuje on.

U ovoj fabrici, kako kaže Popara, prerađuje se isključivo beli luk iz Hercegovine. Oko 70% potrebnih sirovina obezbeđuju iz sopstvenog uzgoja, dok ostatak otkupljuju od kooperanata.

S obzirom na veoma dobar početak, očekujemo dobre rezultate poslovanja u naradnoj godini, tako da već imamo u planu da početkom 2019. širimo kapacitete, kao i mrežu kooperanata, dodaje Popara.

Sadašnji kapaciteti prerade su oko 100 tona belog luka, odnosno milion jedinica gotovog proizvoda na godišnjem nivou.

Pravimo razne vrste marinada i namazeod belog luka, imamo i kiseli i sušeni beli luk. Planiramo da u narednom periodu počnemo da prerađujemo i crni luk, kao i druge vrste povrća,
ističe Popara.

Smatra da je razlog za uspeh fabrike, koji je već na početku vidljiv, želja evropskog tržišta za kvalitetnim belim lukom.

Od ukupno 400 vrsta, beli luk iz Hercegovine je među prvih deset po kvalitetu i lekovitim svojstvima. EU trenutno uvozi oko 70% belog luka iz Kine, Indije i Argentine, a željna je kvalitetnih organskih proizvoda koje mi možemo da ponudimo.

Osim jedine fabrike za preradu belog luka na Balkanu, u BiH se nalazi i jedna od najvećih plantaža tog povrća i to na planini Konjuh. Na nadmorskoj visini od 900 metara, beli luk je zasađen na površini od 40.000 m2.

Na plantaži na Konjuh planini, gde je upotreba pesticida zabranjena, godišnje rodi 25 tona belog luka s crvenom opnom - autohtone bosanskohercegovačke vrste.

Izvor: eKapija




Nazad
 


 
 
 
back to top