IN STORE in your country:
Srbija   Slovenija   Hrvatska   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Četvrtak, 26.04.2018 || Najavljujemo govornike: New Frontier Group, Google, Societe Generale Srbija, Sportina, Molson Coors  |  Ohrabrujuć trend u domaćoj filantropiji  |  Još jedan Magični doručak   |  U akciji Delhaizea prikupljeno više od sedam tona hrane za najsiromašnije  |  PIK Vrbovec obeležava 80 godina poslovanja  |  Grupa Podravka u prvom tromesečju ostvarila najbolji rezultat u istoriji  |  Promene u menadžemtu Zagrebačke pivovare  |  MD ulaže milijardu evra u nove objekte i distributivni centar  |  Novi šef uprave Badela je Darko Knez  |  Beiersdorf imenovao novog finansijskog direktora  |  Mercata postala ekskluzivni distributer brenda Nestea za Srbiju  |  Proglašeni najbolji pekari Srbije  |  Uz Tuborg u šetnju drugačijim Beogradom  |  Otvorena još jedna Rosa škola roditeljstva   |  Magnit otvorio još 275 radnji, skok prodaje za 8%  |  Bisnode prodaje CRM platformu Charity  |  Međunarodni poljoprivredni sajam od 15. do 21. maja u Novom Sadu  |  Sainsbury uveo novu vrstu pakovanja za sirovo meso  |  Odnosi medija, privrednika i PR agencija  |  Marko Abramović novi generalni direktor kompanije Sojaprotein  |   ||
   

BiH: U Ljubinju jedina fabrika za preradu belog luka na Balkanu

09.11.2017
Jedina fabrika za preradu belog luka na Balkanu otvorena je u Ljubinju u BiH krajem septembra ove godine i već beleži dobre rezultate.

U pogonima fabrike Farmavit nastaje desetak različitih proizvoda od belog luka, i to razne vrste marinada i namaza, te kiseli i sušeni beli luk. Proizvode je već moguće naći na tržištu Bosne i Hercegovine, ali i Srbije i Crne Gore.

Milorad Popara, direktor firme Farmavit, ističe za eKapiju da je u toku i preprema izvozne dokumentacije za Dansku.

Takođe, u pregovorima smo da se naši proizvodi od belog luka nađu i na tržištima Slovenije i Austrije. Cilj nam je da oko 80% proizvodnje izvozimo u EU, najavljuje on.

U ovoj fabrici, kako kaže Popara, prerađuje se isključivo beli luk iz Hercegovine. Oko 70% potrebnih sirovina obezbeđuju iz sopstvenog uzgoja, dok ostatak otkupljuju od kooperanata.

S obzirom na veoma dobar početak, očekujemo dobre rezultate poslovanja u naradnoj godini, tako da već imamo u planu da početkom 2019. širimo kapacitete, kao i mrežu kooperanata, dodaje Popara.

Sadašnji kapaciteti prerade su oko 100 tona belog luka, odnosno milion jedinica gotovog proizvoda na godišnjem nivou.

Pravimo razne vrste marinada i namazeod belog luka, imamo i kiseli i sušeni beli luk. Planiramo da u narednom periodu počnemo da prerađujemo i crni luk, kao i druge vrste povrća,
ističe Popara.

Smatra da je razlog za uspeh fabrike, koji je već na početku vidljiv, želja evropskog tržišta za kvalitetnim belim lukom.

Od ukupno 400 vrsta, beli luk iz Hercegovine je među prvih deset po kvalitetu i lekovitim svojstvima. EU trenutno uvozi oko 70% belog luka iz Kine, Indije i Argentine, a željna je kvalitetnih organskih proizvoda koje mi možemo da ponudimo.

Osim jedine fabrike za preradu belog luka na Balkanu, u BiH se nalazi i jedna od najvećih plantaža tog povrća i to na planini Konjuh. Na nadmorskoj visini od 900 metara, beli luk je zasađen na površini od 40.000 m2.

Na plantaži na Konjuh planini, gde je upotreba pesticida zabranjena, godišnje rodi 25 tona belog luka s crvenom opnom - autohtone bosanskohercegovačke vrste.

Izvor: eKapija




Nazad
 



 
 
 
back to top