IN STORE in your country:
Srbija   Slovenija   Hrvatska   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Četvrtak, 22.02.2018 || Prijave za februarske i martovske radionice su u toku - požurite, broj mesta je ograničen!  |  Pridružite nam se na najvećem hotelskom događaju u Srbiji!  |  Izašao je februarski dvobroj InStore magazina!  |  Kako GDPR čuva sajber ličnost – na DIDS 2018  |  Koliko su više cene hrane povisile inflaciju?  |  Podravka učestvovala u pripremi najduže kobasice na svetu   |  Na Salonu vina u Paraćinu više od 60 domaćih i stranih izlagača  |  Nectar zakupio najviše zemljišta u Vladičinom Hanu  |  Ramljak podneo neopozivu ostavku  |  Ferrero lansira prvi Kinder sladoled koji će proizvoditi Unilever  |  dm najavio partnerstvo sa organskom asocijacijom Demeter  |  Veliko interesovanje za hranu iz Srbije na sajmu u Dubaiju  |  Reckitt Benckiser najavljuje finansijski oporavak u 2018.  |  Humanitarna kampanja Binga i Nelta  |  Univerexport demantovao povezanost sa lažnom nagradnom igrom  |  Uspešno sprovedena dokapitalizacija Badela 1862  |  Aldi Nord i Sud razmatraju bližu saradnju u tržišnoj utakmici sa Lidlom  |  Kaufland ponovno nagrađen Sertifikatom Poslodavac Partner  |  Firme iz Srbije na sajmu prehrane u Dubaiju  |  Amazon nastavlja sa investiranjem, otvara na desetine ditributivnih centara  |   ||
   

EDUKACIJA: Delhaize organizovao okrugli sto "Kako do zdrave užine za školsku decu"

21.04.2017
Kompanija Delhaize Serbia organizovala je juče okrugli sto na temu "Kako do zdrave užine za školsku decu”, na kojem je ukazano na sve izraženiju pojavu nepravilne ishrane dece ovog uzrasta.
 

 
Ovom prilikom, Katarina Bošković, direktor za kvalitet i bezbednost u kompaniji Delhaize Serbia, predstavila je „Super-ručak" kao nutritivno izbalansiran i hranljiv obrok za decu školskog uzrasta.

Uz pomoć nutricionista i u saradnji sa institutom "Batut" razvili smo ovaj specijalni obrok koji je namenjen za užinu dece. Istraživanja pokazuju da deca, ne tako retko odlaze u školu bez doručka i onda često posežu za namirnicama koje ne mogu da ispune osnovne zahteve za pravilan psiho-fizički razvoj deteta. Zato smo osmislili koncept „Super-ručak" kako bismo pružili deci mogućnost da naprave zdrav izbor, a roditelji da budu sigurni u pravilnu ishranu dece dok su u školi, izjavila je Bošković.

Osim „Super-ručka", samo na policama Maxi, Tempo i Shop&Go radnji, početkom maja naći će se još jedan ekskluzivni proizvod za decu. Reč je o specijalnoj testenini „Pastalonci”, koja je će biti obogaćena vitaminima A i D, a čiji je oblik prilagođen deci.
 
Prema poslednjim statistikama, u Srbiji je u poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao za 60 odsto. Ovi podaci su posebno alarmantni kod dece školskog uzrasta. Svako treće dete je gojazno, a prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut”, taj procenat se iz godine u godinu povećava.

Nažalost 49 odsto dece nedovoljno ili nikada ne konzumira voće. Moramo da delujemo zajedno kako bi deca stekla pravilne, zdrave navike, kazala je Zorica Jovanovski, načelnik Centra za higijenu, hranu i ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut”, ističući da je za šest godina moguće zaustaviti negativne trendove.

Kako je rečeno, u porastu je i broj roditelja koji dovode decu kod nutricionista, u želji da dobiju prave savete u vezi sa njihovom ishranom.

Greška roditelja je što nisu dosledni principima, oni potežu za praktičnijim rešenjima, daju deci slatkiš između obroka ne birajući vreme i tada nastaje veliki problem. Kad dete oseti slast, uslovno rečeno nezdrave hrane, teško prihvata da pojede brokoli ili jabuku,
upozorila je Ana Todorović, specijalista nutricionista dijetetičar.

Olimpijski šampion Vanja Grbić istakao je da sport može da bude igračka u službi zdravlja, ali da zdravlje ne sme da bude igračka u službi sporta: Moramo da budemo svesni da se u poslednjih 20 godina, kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, povećao broj dece sa dijabetesom. Suština je da nemamo kulturu ishrane, ali ni redovne fizičke aktivnosti.
 
Škola, kao vaspitno obrazovna ustanova, trebalo bi, i mora, prema rečima Snežane Knežević, direktora Osnovne škole Vladislav Ribnikar, da razvija deci svest o zdravoj ishrani.

Moramo svi zajedno da radimo sa našom decom, kroz programe i različite aktivnosti sa ciljem da dobijemo kompetentno mlado biće koje je, između ostalog, edukovano o važnosti zdrave ishrane, ali i odgovorno prema svom zdravlju kad odraste, istakla je Knežević.




Nazad
 

 
 
 
back to top